Dilek duaları, insanların isteklerinin hayırlı olması için, dua yoluyla Allah'tan istemelerine aracılık eder. Dua ile Allah'tan istenecek olan dilekte ısrarcı olunmamalı, hayırlısıyla olsun diye istenmelidir. Bundan fayda görmek, duayı şartlarına uyarak okumayla sağlanacaktır. Dua okuyanın faydasına inanması gerekir. Kuran'ın her harfi dilekler için deva niteliğindedir. Allah'tan bir dileği olanların yapması gerekenleri eksiksiz yapması tavsiye olunur.
Dilek dualarından fayda sağlamak için yapılması gerekenler nelerdir? - Allah'tan bir isteği olan bol miktarda İstiğfar okumalıdır.
- Müminler dileklerine kavuşmak için, iki rekat namaz kılarak bunun sevabını Silsile-i aliyye büyüklerinin ruhuna hediye etmelidir. Bunların hürmetine dualarına devam etmelidir. Sabah ile yatsı namazının ardından Silsile-i aliyye büyüklerinin isimlerini söyleyip, Fatiha suresini ruhlarına gönderenlerin duaları kabul edilir.
- Usulüne uygun şekilde Ayat-i hırz okunur ve üzerinde taşınırsa, istenen dileklere kavuşmak kolay olur.
- Bir dileği olanlar bunun için adakta bulunurlarsa dilekleri daha kolay kabul olunur.
- Dua okunurken tesirli olması için, üstadın izni alınmalıdır. Üstadın vefat etmesi durumunda, kitabından izin alarak okunmalıdır. Daima izin alan, izin verenin vekili olacaktır. Vekilin yapacağı okuma, üstad kadar tesirli olacaktır.
- Dua ederken Hz. Muhammed'i aracı etmek, dileklerimizin kabul olmasına sebep olacaktır. Peygamberimizi vesile ederek yapacağımız duaları, Rabbimiz kabul edecektir.
- Abdüllehad Serhendi hazretleri; 70 kere ''Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim, Ya Kaviyyü, Ya Kadir'' okuyarak dua edenlerin ne isterse istesin, Rabbimiz tarafından dileklerinin kabul edileceğini buyurmuştur. Bu Allah rızası ile okunmalı ve tek seferde 70 kez okunmalıdır. Sayısına dikkat etmek önemlidir. Bu dua İsm-i A'zam, İsm-i Celal, Esma-ül Hüsna'dır. Her namazdan sonra, hiç yapamazsanız, her gün bir kez okumalısınız. Dilekleriniz için kırk gün devam edilmesi faydalı olacaktır.
- Duaların kabul olup, dileklerin olması için, hacet namazı kılınmalıdır.
Dilek dualarının kabul edilmesi için ne yapılmalıdır?
- Duanızın kabul edilmesi için, içinizde kabul edileceğine dair şüphe olmamalıdır. Dua şartlarına uyup uymadığınızdan şüphe duymalısınız.
- Dua edenin itikadı tam olmalıdır.
- Dua edenler haramdan sakınmalıdır.
- Dua edenler, dualarım kabul edilmiyor dememelidir. Hadis-i şerifte '' Allahü teala, duanızı kabul eder. Dua ettim kabul olmadı diye acele etmeyiniz! Çünkü kerem sahibinden istiyorsunuz.) buyurulmuştur. Duanızda istenilen dileğinizin olmaması, duanın kabul olmadığını göstermez. Dileklerinizin gecikmesinin başka sebepleri vardır. Bir diğer hadis-i şerifte '' Mümin dua edince, Allahü teala, Cebrail'e 'ben onui seviyorum, isteğini hemen yerine getirme!' günahkar dua edince de, 'ben onun sesini sevmiyorum. İsteğini hemen yerine getir' buyurur.'' Bu yüzden dualarınızın kabulü geciktiğinde sabırlı olunuz.
- Belalar başınıza gelmeden bol bol dua ediniz.
- Dualarınıza hamd ve selavatla başlayınız.
- Allah'a yalvararak dua ediniz.
- Günah işlememiş olan dille dua edilmelidir. İnsanların birbirine yapacağı dualar daha çabuk kabul edilir.
- Yakalanacak her fırsatta dua edilmelidir.
- Namaz kılarak, haramdan kaçınınız. Dualarınızı bu şekilde yapmaya gayret ediniz.